Vanliga frågor

I studien om behandling för komplicerad sorg kan du lottas till en av två behandlingar, eller hamna i väntelista i tio veckor. När tio veckor har gått får du sedan tillgång till en behandling. Under tiden som studien pågår kommer du att få svara på frågor om hur du mår och om dina symtom. Vi är också intresserade av hur behandlingen påverkar ditt mående på sikt, och därför kommer du att bli tillfrågad om att svara på frågor om hur du mår efter ett halvår och ett år.

Att delta i studien om behandling för komplicerad sorg är helt frivilligt och du har rätt att när som helst avbryta ditt deltagande. Mer information finns här.

Att delta i vår behandlingsstudie för komplicerad sorg är helt kostnadsfritt för dig.

För att delta i vår studie om behandling för komplicerad sorg behöver man vara över 18 år.

Behandlingarna för komplicerad sorg ges digitalt via 1177 med stöd av en terapeut. Det innebär att du själv styr när och hur du tar del av behandlingen. Samtidigt behöver du, precis som i all psykologisk behandling, avsätta tid för behandlingen och göra hemuppgifterna för att behandlingen ska ha effekt.

Under tiden du går i behandling har du kontakt med en psykolog, som ungefär en gång i veckan kommer att stämma av hur du mår och hur det går för dig. Du kan själv kontakta din psykolog genom att skicka meddelanden, till exempel om du har frågor om material och hemuppgifter, eller om du mår dåligt och behöver extrastöd.

Komplicerad sorg (även kallad förlängd sorg) är en ny diagnos inom sjukvården. Det innebär att man lång tid efter förlusten fortfarande känner stark längtan och saknad efter personen man har förlorat. Det behöver ha gått minst 6 månader sedan förlusten.

Om du vill läsa mer om komplicerad sorg kan du göra det här. Vi har också skrivit om skillnader mellan sorg och komplicerad sorg.

Du behöver inte veta om du har komplicerad sorg eller inte innan du söker till studien. Innan du påbörjar internetbehandlingen får du träffa en psykolog över video, som kommer att ställa några frågor till dig för att avgöra om du har komplicerad sorg.

Den data vi samlar in behandlas anonymt och lagras säkert på en lokal server på Uppsala Universitet. När vi presenterar resultaten från studien gör vi det avidentifierat och på gruppnivå – inga uppgifter går att spåra tillbaka till dig. Mer information om dataskydd och hur vi behandlar din data finns här.

Du som vårdgivare eller vårdpersonal får gärna hänvisa patienter och klienter med förlängd sorg till oss. Vi inkluderar också deltagare som har PTSD och depression efter förlusten. Anmälan och information finns här.

telefon

Våra kontaktuppgifter
Josefin Sveen, ansvarig forskare och professor
Email: josefin.sveen@uu.se Tel: 0738667087

Frida Berglund, kontaktperson och doktorand
Email: frida.berglund@uu.se Tel: 0734697206